35 KALORIJA BEZ ŠEĆERA

Po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović

Režija: Nenad Radović

Asistent režije: Vasilije Krstić  

Dramaturg: Đorđe Kosić 

Izbor muzike: Nenad Radović 

Stručni saradnik: Snežana Ristić, psiholog

PRODUKCIJA: Studio Centar

  • TARA              Bojana Kužet / Nađa Stjepanović
  • JOVANA        Ana Knežević / Tamara Radović
  • MARIJA         Maša Petrović / Teodora Marković
  • DUŠAN          Dimitrije Todorović
  • BATA              Vukašin Đorđević / Filip Župa
  • GAŠA             Mihailo Lazić / Andrej Tomin
  • SANDRA        Maja Marin / Tara Kovač
  • DRAGANA    Lena Teofilović
  • TANJA            Nađa Stjepanović / Bojana Kužet

Pozorišna predstava “35 kalorija bez šećera”, rađena po istoimenoj knjizi naše najčitanije spisateljice za mlade, Jasminke Petrović.

Problem ishrane kod mladih ljudi, posebno kod devojčica, koje u periodu odrastanja, teže da izgledaju kao popularne manekenke sa televizije, dovode do ozbiljnih poremećaja kao što je anoreksija. Ova teško izlečiva, smrtna bolest se najčešće javlja kod mladih ljudi, uzrasta od 12. do 25. godine života i predstavlja sve veći problem u današnjem odrastanju, kada su moda i izgled postali najbitniji faktor u odrastanju većine devojčica. Kod nas, se poslednjih godina beleži sve veći porast ove bolesti, koji se često ne prepoznaje na vreme, pa se otkriva u poodmakloj fazi, kada više nije tako jednostavno lečiti ovakvu vrstu poremećaja.

Jasminka Petrović, spisateljica neverovatnog mladalačkog duha, uspela je ovu tešku temu da predstavi kroz svoju knjigu “35 kalorija bez šećera”, kroz lekoviti humor, koristeći motive dve priče. Jovana i Tara provode zimski raspust kod jedne vesele porodice u Grockoj. I dok okolna brda dremaju pod debelim snegom, a Dunav gleda svoja posla, u kući se odvija prava drama. Kada vaga pokaže pola kilograma više, neko nestaje iz kuće, neko dolazi do zapanjujućeg saznanja, kopajući po internetu, a jedna devojka se bori sa zmijom u stomaku. Negde pored Save, događa se nešto veoma slično, ali mnogo strašnije.

Pozorišna predstava “35 kalorija bez šećera” je rađena na veoma moderan, duhovit i zabavan način. Junaci su mladi ljudi, koji svojim postupcima tragaju, najpre za otkrivanjem problema, a potom i za rešavanjem istog. Pored glavne teme, odnosno problema ishrane, ova priča promoviše i vrednosti prijateljstva, porodičnog života, ali i osećaja empatije, koja tako mnogo nedostaje mladima, danas.

Predstava ima za cilj da edukuje i upozori mlade ljude, posebno devojčice, na stravične posledice koje nastaju odbijanjem uzimanja hrane, zarad želje da budu mršavije. Predstava je namenjena uzrastu od 12 i više godina i predstavlja najbolji način da današnji tinejdžeri, a i starija publika prepoznaju simptome ovog opakog i teškog poremećaja.

Scroll to top