Browse By

Feldkirh 2009

Feldkirh 2009

Pozorišna predstava Studio Centra učestvovaće na velikom svetskom pozorišnom festivalu u Feldkirhu u Austriji od 13. do 17. maja 2009. godine.

Predstava koja je rađena na 8 svetskih jezika i koja od novembra 2008. pa do danas iz meseca u mesec puni salu pozorišta DADOV imaće priliku da se predstavi na jednom od najvećih festivala namenjenom deci i mladima. Pored naše zemlje, na ovom festivalu će se predstaviti i pozorišne trupe iz: Kolumbije, Indije, Bangladeša, Finske, Jermenije, Singapura, Rusije, Maroka i Austrije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOvom prilikom želimo da se zahvalimo donatorima / OPŠTINA VRAČAR, RAIFFEISEN BANKA, GRAND MOTORS, ERSTE BANKA, FORUM / bez čije pomoći ne bi mogli da učestvujemo na ovom značajnom festivalu. Iako smo tražili pomoć od svih nadležnih državnih, gradskih i opštinskih institucija, osim opštine Vračar, niko drugi se nije odazvao našem pozivu da podrži naš odlazak u Austriju.

Šta više, saznali smo da u Beogradu, odnosno u Srbiji, ne postoji institucija koja je zadužena za razvoj i edukaciju dece i mladih.

Tokom festivala u periodu od 13. do 17. maja na našem sajtu moći ćete direktno da pratite najsvežije informacije sa festivala u Feldkirhu.

PROGRAM FESTIVALA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SREDA 13.5.2009.

 • 18 časova – OTVARANJE FESTIVALA

ČETVRTAK 14.5.2009.

 • 10:00 – ZAJEDNIČKO SLOBODNO VREME
 • 13:00 – RUČAK
 • 14:30 – PREDSTAVA: „WEIL ICH ES MIR WERT BIN“ – JUGENDTHEATERGRUPPE USPESNI NAJSTNIKI / KLAGENFURT – AUSTRIA (40‘)
 • 16:00 – PREDSTAVA: „IMILCHIL” – SANABIL / OUJDA – MAROCCO (45’)
 • 17:30 – PREDSTAVA: “KATISKA” – RaMa music&movement / TAMPERE – FINNLAND (70’)
 • 19:00 – VEČERA
 • 20:00 – DISKUSIJA
 • 21:00 – KONCERT – Multikulturelles Fest

PETAK 15.5.2009.

 • 10:00 – PREDSTAVA: “HERZHELD” – SPIEL BORG / INNSBRUCK – AUSTRIA (60’)
 • 11:30 – PREDSTAVA: “MOINA/STEP TOWARDS VICTORY” – CAP THEATRE / DHAKA – BANGLADESCH (40’)
 • 13:00 – RUČAK
 • 14:30 – PREDSTAVA: “LEUTE UND MODELS” – WEISSE KRAHE / ST. PETERSBURG – RUSSIA (45‘)
 • 16:00 – PREDSTAVA: „JUST OUR CABARET“ – STUDIO CENTER / BELGRADE – SERBIA (55‘)
 • 17:30 – PREDSTAVA: “FALL” – FORCED EMOTION / BADEN – AUSTRIA (45’)
 • 19:00 – VEČERA
 • 20:30 – PREDSTAVA: “RAMAYANA” – THE CHINESE OPERA INSTITUTE / SINGAPUR – INDIA (40’)
 • 22:00 – KONCERT – Multikulturelles Fest

SUBOTA 16.5.2009.

 • 10:00 – SLOBODNO VREME ZA ŠOPING
 • 13:00 – RUČAK
 • 14:30 – PREDSTAVA: “GONG” – H.A.T. THEATER / LA CALERA – COLUMBIA (60’)
 • 16:00 – PREDSTAVA: “OPHELIA’S SHADOW THAETER” – SMALL THEATER / YEREVAN – ARMENIA (50’)
 • 17:30 – VORARLBERG
 • 19:00 – VEČERA
 • 20:30 – PREDSTAVA: “KRISHNAYANA” – ANAND NIKETAN / AMEDABAD – INDIA (45‘)
 • 22:00 – VELIKA ZAVRŠNA ŽURKA

NEDELJA 17.5.2009.

 • 10:30 – ZATVARANJE FESTIVALA

Feldkirh uživo 12.05.2009.

Sinoć oko 19 časova ekipa Studio Centra stigla je u Feldkirh gde će učestvovati na pozorišnom festivalu sa predstavom „BAŠNAŠ KABARE“.

U hostelu u kojem su smešteni svi učesnici festivala našu ekipu dočekali su Srbi koji žive u Feldkirhu, kao i svestenik srpske pravoslvne crkve koji su im poželeli dobrodošlicu. Ekipa našeg Centra sutra će obići centar grada, Kneževinu Lihtenstajn, a u 18 časova počeće svečano otvaranje festivala.

Uskoro nove vesti i fotografije.

Pozdrav sa Alpa!

Dan prvi 13.05.2009.

Ekipa Studio Centra danas je tokom dana obisla predivni grad Feldkirh koji se nalazi medju Alpima i gradskim autobosom „skoknula“ do susedne knezevine Lihtenstajn. Nekako se svi cudno osecamo kada granicu prelazimo bez bilo kakve procedure i to gradskim porevozom, ali to je vec neka druga prica. Posebno interesovanje izazvala je fontana u centru Feldkirha ispred koje je nedavno snimana scena poslednjeg dela Dzejms Bonda.

Nakon duge setnje, stizemo na mesto otvaranja festivala koji je oko 18 casova zvanicno otvorio gadonacelnik Feldkirha. Predstavljene su sve zemlje ucesnice, a sa puno ponosa uz gromoglasni vrisak ispracena je devojka koja je nosila zastavu Srbije. S obzirom da jedna slika govori 1000 reci saljemo vam 5000 reci u 5 fotografija koje ce najbolje ilustrovati prva dva dana naseg boravka u Austriji.

Uskoro nove vesti i fotografije!

AUF WIEDERSEHEN!

Najnovija vest

Večeras će cela ekipa Studio Centra gostovati na austrijskoj televiziji u razgovoru sa ministrima kulture i prosvete vlade Republike Austrije i igrati delove predstave BAŠ NAŠ KABARE. Uskoro više o svemu tome

Dan drugi 14.05.2009.

Drugi dan boravka na festivalu u Feldkirhu protekao je u znaku gostovanja naše ekipe i ansambla iz Indije na Radio televiziji ORF. Pred ministrima kulture i prosvete vlade Republike Austrije, kao i pred kulturnim radnicima koji su učestvovali u debati na temu pozorišne edukacije mladih, naši glumci izveli su koreografsku tačku uz numeru BAŠ NAŠ KABARE i monolog o glumcima koji je za ovu priliku preveden na engleski jezik. Pored Studio Centra, čast da se predstavi austrijskoj javnosti dobila je samo još pozorišna trupa iz Indije. Nakon nastupa, ministarka kulture je pozdravila naš nastup i poželela nam puno sreće na sutrašnjoj predstavi.

Sa predstavnicima indijskog pozorišta, uspostavili smo prve kontakte i po povratku iz Austrije, biće razmatrana mogućnost medjunarodne kulturne saradnje našeg Centra i njihovog pozorišta. Danas su se na festivalu predstavile pozorišne trupe iz Klagenfurta (Austrija), Maroka i Finske. Studio Centar će se sutra (petak 15.5.) od 16 časova predstaviti na festivalu sa predstavom „BAŠ NAŠ KABARE“.

Dan treći 15.05.2009.

Danas u 16 časova Studio Centar se predstavio na festivalu predstavom „BAŠ NAŠ KABARE„. Preko 250 gledalaca prisustvovalo je izvodjenju naše predstave. Tokom samog izvodjenja glumci su u više navrata prekidani aplauzima koji su se uglavnom odnosili na fascinantne koreografije kojih u baš našem kabareu ima preko 20. Bilo je zanimljivo prvi put videti toliko nacija na predstavi koja se igra na 8 svetskih jezika, tako da je svaka priča i svaki jezik imao svoju publiku.

Treba istaći da su predstavi prisustvovali i Srbi koji žive u Feldkirhu i u okolini. Nakon završetka poslednje scene usledile su višeminutne ovacije, a glumci su se nekoliko puta vraćali na bis. Mnogobrojni gosti opraštali su se od nas sa čestitkama i izražavali zadovoljstvo što su prisustvovali našoj predstavi. Pored naše predstave danas su se na festivalu predstavile i trupe iz Austrije i Rusije.

Večeras će svim učesnicima festivala žurku prirediti trupa iz Maroka, koja će uz autentični ples i muziku pokušati da na najlepši način predstavi svoju kulturu. Sutra je na programu izlet u Bregenz i poseta velikoj pozorišnoj sceni na jezeru, a potom i predstave iz Kolumbije, Jermenije i Indije, nakon kojih će festival biti zvanično zatvoren.

Pratite i dalje naš sajt. Uskoro novi utisci i fotografije. EKIPA „BAŠ NAŠ KABARE“

Dan četvrti 16.05.2009.

Današnji dan je protekao poseti Bregenzu (gradu nedaleko od Feldkirha) i fascinantnoj sceni na jezeru koja prima ni manje ni više nego 7000 gledalaca. Pozorište je nastalo 1946. godine, kao prvo savremeno pozorište na otvorenom. Trenutno se na sceni gradi scenografija za operu AIDA, Djuzepe Verdija, koja će premijerno biti izvedena u julu 2009. godine.

Celokupna vrednost scenografije (nalik kipu Slobode, visine 100m) iznosi oko 7.000.000 evra!!! U fotografijama možete videti kako to trenutno izgleda i zamisliti kako će izgledati za dva meseca. U popodnevnim časovima na festivalu su se predstavile pozorišna trupa iz Kolumbije, sa predstavom „GONG“ i neverovatno efektna i profesionalna predstava „OFELIJIN TEATAR SENKI“ koja dolazi iz Jermenije.

Večeras će u 20:30 biti izvedena poslednja predstava ovogodišnjeg festivala u Feldkirhu. Reč je o predstavi „KRIŠNA“, indijskog pozorišta. Nakon te predstave, festival će zvanično biti zatvoren. Ekipa Studio Centra je i tokom današnjeg dana primala čestitke za jučerašnje izvodjenje predstave „BAŠ NAŠ KABARE“. Posetioci našu predstavu uglavnom ocenjuju kao spektakularnu i grandioznu. Inače, tokom dana, direktno iz Feldkirha slušaoci Radio Beograda 1 mogli su da čuju utiske sa festivala.

Povratak učesnika iz Srbije u Beograd je planiran za sutra (17.05.) u večernjim casovima. Uskoro završni raport sa festivala u Feldkirhu! Pozdrav Srbiji i Beogradu…

The end 17.05.2009.

Sinoć oko 22 sata nastupom velikog orkestra koji broji preko 30 članova zatvoren je Internacionalni festival u Feldkirhu. Na festivalu se za 4 dana predstavilo 11 pozorišnih trupa iz 8 zemalja. Studio Centar sa svojom predstavom „BAŠ NAŠ KABARE“ ispunio je u potpunosti svoju misiju. Pred velikim brojem posetilaca i učesnika prikazao je predstavu koja je u komentarima ocenjena kao jedna od najuspešnijih na ovom festivalu. Pored naše predstave, najviše pohvala dobile su predstave iz Jermenije, Kolumbije i Finske. Međutim, ovaj festival imao je jedan mnogo važniji cilj. Uspeo je da okupi nekoliko desetina mladih ljudi sa svih strana sveta, različitih kultura i vera, drugačijih shvatanja i načina života… I svi oni živeli su 5 dana jedan isti život u kojem nije bilo važno ko odakle dolazi, već je jedino bila važna ljubav i pozitivna enerija koja drmala Feldkirh gotovo nedelju dana. Bilo je lepo, ali u isto vreme i tužno gledati danas rastanak i odlazak svih trupa. Bilo je puno suza naravno, ali ostaje nada kod svih tih mladih umova da će se uskoro opet negde okupiti, mozda na nekom drugom mestu i nastaviti ono što su u Austriji započeli. Studio Centar će dati sve od sebe da odgovori na sve pozive koje je naš kabare dobio u proteklih nekoliko dana i da obidje sve te zemlje koje su predstavljale svoju kuturu i pozorišnu umetnost na ovom festivalu.

Poslednji sati festivala, pred sam rastanak protekli su na branču koji su organizatori priredili svim učesnicima. Od svake trupe posebno se oprostio i gradonačelnik Feldkirha, uz prigodne poklone deci – učesnicima (rančevi puni slatkiša), kao i vođama trupa (knjige i dvd o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Feldkirha).

I na kraju, šta još reći…

Hvala organizatorima festivala što su nas pozvali i ukazali nam čast da budemo deo ovog prelepog događaja. Hvala našim donatorima (RAIFFEISEN BANK, ERSTE BANK, OPŠTINA VRAČAR, GRAND MOTORS, FORUM) koji su prepoznali kvalitet koji posedujemo i pokrili nam putne troškove do Austrije i nazad. I naravno, hvala našim mladim glumcima: Marini Mišović, Mirjani Milićević, Bojanu Živkoviću, Anđeli Čeh, Igoru Radakoviću, Jeleni Jekić, Sofiji Ivanović, Viktoru Sinadinoviću, Luki Ivančajiću i Mini Vacić na profesionalnom odnosu i ponašanju, kao i na uspešnom predstavljanju Beograda i Srbije na festivalu u Feldkirhu.

A sad… Idemo dalje… Do nekog novog festivala…

DODJI I TI, PRIKLJUČI SE…