Browse By

Rudolstad 2010

Rudolstad 2010

Internacionalni festival za mlade – RUDOLSTADT 07. – 10. oktobar 2010.

Nakon skoro punih 20 sati puta, ekipa Studio Centra je juče oko 17 časova stigla u Rudolštat u kojem će večeras u okviru pozorišnog festivala za mlade odigrati svoju predstavu „Mi deca sa stanice Zoo“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvečanim otvaranjem sinoć je i zvanično počeo Internacionalni pozorišni festival za mlade u Rudolštatu, a festival su zajedno otvorili predsednik nemačkog amaterskog pozorišnog društva i gradonačelnik Rudolštata. Nakon otvaranja, prvi su se na festivalu predstavili Izraelci sa predstavom: „Deca srca“. Nakon prve odigrane predstave, priređen je parti za učesnike festivala u Gradskoj kući.Drugog dana festivala odigrana je predstava „Nije opet moj rođendan, zar ne?“, pozorišne trupe iz Holandije. Tokom popodneva predstaviće se još i trupe iz Letonije i Nemačke, a drugi festivalski dan zatvoriće naša predstava „Mi deca sa stanice Zoo“ koja počinje u 19:30.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPred oko 150 gledalaca, naši mladi glumci odigrali su 14. put po redu predstavu koja ni nemačku, ali i ostalu festivalsku publiku nije ostavila ravnodušnim. S obzirom da su sve dosadašnje predstave na festivalu imale „laku“ i zabavnu tematiku, naša predstava ostavila je možda i najsnažniji emotivni utisak na sve prisutne u sali.

Knjiga Kristijane F je obavezna lektira u školama u Nemačkoj, a upravo je pozorište iz Rudolštata nekoliko godina na svom repertoaru imalo ovaj naslov, pa je bilo i očekivano veliko interesovanje za našu predstavu. Nakon izvođenja, glumci su primali čestitke od ostalih učesnika festivala, a na partiju nakon predstave u prolazu su se mogli čuti mnogobrojni komentari na temu predstave Studio Centra.

Ono što je na nas ostavilo najjači utisak jeste organizacija festivala, odnosno spremnost svih zaposlenih lica u pozorištu, da u veoma kratkom roku ispune sve tehničke zahteve za izvođenje predstave. Naravno, za tako nešto su potrebni i određeni tehnički uslovi, koji su nas u najmanju ruku inpresionirali. Ovakva vrsta profesionalizma i posvećenosti verovatno postoji samo u Nemačkoj.

Trećeg dana festivala, pored predstava iz Rusije, Irana i Nemačke, organizovane su i četiri pozorišne radionice za učesnike festivala, kao i obilazak znamenitosti grada Rudolštata.

Svečano zatvaranje festivala planirano je za nedelju u 12 časova, dok je polazak ekipe Studio Centra za Beograd planiran za 17 časova.

Pored 4 pozorišne radionice koje su organizatori festivala pripremili za sve učesnike i predstava koje su odigrane trećeg dana festivala u Rudolštatu, ovaj dan ostaće upamćen po predstavi „Krila za klovnove“ u izvođenju ruske trupe „PIANO“ iz Novograda.

Petoro gluvoneme dece uzrasta od 9 i 10 godina, održali su jednočasovni „čas“ glume, pokreta i profesionalizma svim učesnicima festivala. Perfektna gluma, precizan pokret, izuzetna pantomima, kao i vrlo profesionalan odnos i jasan stav na sceni zadivili su oko 150 prisutnih posetilaca u sali.

Ovacije izražene podizanjem i mahanjem ruku (način aplaudiranja za gluvoneme) trajao je preko 10 minuta, dok je publika dugo posle predstave čekala mlade glumce kako bi se slikala sa njima. Emotivna predstava ostavila je vrlo snažan utisak i na našu trupu, pa je logično što ove redove posvećujemo njima. Mnogo smo mogli od njih sinoć da naučimo.

Nakon poslednje predstave na festivalu u Rudolštatu „ZODIJAK“ u izvođenju ruskog amaterskog pozorišta pokreta, prezentacijom festivalskog filma zatvoren je Internacionalni pozorišni festival u Rudolštatu. Svi učesnici dobili su zahvalnice za učešće kao i prigodne poklone.

Šta reći na kraju? Odlična organizacija festivala, solidne predstave, prelep grad Rudolštat, mnogo pozitivne energije učinili su ovaj festival izuzetnim u svakom pogledu. Najvažnije od svega je to što ovakvi događaji čine veliko iskustvo za sve učesnike.

Ostaje nam da se zahvalimo organizatorima na pozivu, kao i donatorima koji su nam omogućili odlazak na ovaj festival. Bilo je lepo biti deo ove velike priče.

Do nekog novog festivala…